Absorptievermogen en water
Watermoleculen worden als druppels samengehouden door cohesie – de aantrekkingskracht die bestaat tussen twee gelijkaardige moleculen. Adhesie maakt dan weer dat water zich gaat hechten aan, en in het geval van een poreus materiaal geabsorbeerd wordt door dit materiaal. Dit geldt uiteraard ook voor de bouwmaterialen waarmee een huis werd opgetrokken. Met uitzondering van oa vettige stoffen zijn bijna alle materialen water absorberend. Hoe groter de adhesie is tussen een bouwmateriaal en water, hoe groter het absorptievermogen van dit materiaal zal zijn.
Stijghoogte van water
Een ontbrekende of falende horizontale en/of verticale waterkering in een muur veroorzaakt onvermijdelijk opstijgend vocht . Maar, waarom vloeit het water niet gravitair terug in de grond?
Het antwoord is adhesie. Dit is de kracht die in dit verhaal opbokst tegen de gravitatiekracht. Hoe groter de aantrekkingskracht van een materiaal is op water, hoe groter het absorptievermogen van dat materiaal zal zijn en hoe meer en hoe hoger het water erin zal opklimmen. Werd de muur aan de oppervlakte behandeld met een niet waterdoorlatend materiaal zoals keramische tegels? Het opstijgend vocht in de muur, achter de tegels, kan niet of nauwelijks verdampen en blijft dus zitten in de muur. Hierdoor zal het water steeds hoger kunnen klimmen tot het in de zone komt waar het wel kan verdampen. Daar stapelen de achterblijvende, in het opstijgend vocht opgeloste bodemmineralen zich op. De lokale accumulatie van zoutkristallen doet de verf of het pleisterwerk gewoon barsten waardoor ze gaan afschilferen.
» RENODRY – opstijgend vocht elimineren